Vårt første event! 

Publisert den oktober 28, 2015 av isabelleringnes

Tekst: Isabelle Ringnes
Bilder: Camilla Bergstrøm

Mandag 26. Oktober arrangerte TENK – Tech nettverket for kvinner sitt aller første event på Teknologihuset i Oslo. Arrangementet samlet snaue 100 teknologi-interesserte kvinner til en kveld med networking, relasjonsbygging og inspirerende innlegg fra både kjente profiler og nye stemmer i tech-bransjen.

 

img_0255.jpg

Fortell meg hvem du er, så skal jeg fortelle deg låsekoden din, sier Marte Løge til en oppspent sal.

Først ute blant talerne var Marte Løge (24) fra NTNU med sin presentasjon ; “Marte gjør ting hun ikke kan”. Marte avslørte til en stadig mer urovekket sal at dersom vi forteller henne hvem vi er, så kan hun hacke seg inn på mobilen vår. Marte har nemlig skrevet en masteroppgave om hvor forutsigbare låsekodene våre på mobilen ofte er, og har analysert så mye data at hun nå kan forutsi låsekoden på ukjentes mobiler med stor sannsynlighet.

Men dette er ikke første gangMarte har presentert oppgaven sin. Etter at hun leverte den inn på NTNU i våres, overtalte professoren hennes henne om å sende den inn til verdens største Hackerkonferanse, Defcon i USA. Selv om hun på det tidspunktet aldri hadde trodd at hun skulle vinne, fortalte hun ivrig om hvordan hun sto på toppen av et fjell i Sandnes da hun fikk beskjed om at hun skulle få presentere sin master foran hundrevis av profesjonelle hackere i Las Vegas.

Denne spennende seansen speiler mange av årsakene til at unge Marte har kommet så langt. Hennes beste tips til yngre jenter som ønsker å følge i hennes fotspor er å ta sjanser, rekke opp hånden og melde seg- selv om man ikke vet helt hvordan man gjør det. Avslutningsvis oppfordret hun TENK og andre kvinnelige tech-nettverk om å fortsette å jobbe målrettet mot å få flere jenter interessert i teknologi.
Blant hennes aller største drømmer er at hun en dag skal slippe å få spørsmålet;
“Hvordan er det å være kvinne i mannsdominert bransje?”

Camilla Bjørn og Louise Fuchs forteller om TENK

 

Heidi forteller om veien til topps og viktigheten av å skape rollemodeller for yngre jenter

Kveldens siste taler var Heidi Austlid som har jobbet hele sitt yrkesaktive liv i teknologibransjen. Hun ble nylig forfremmet til administrerende direktør for IKT Norge, noe hun feiret ved å sitere Mary Popins; “Alt er mulig om du ikke står i veien for deg selv”.
Heidi fortalte stolt om hvordan hun blant annet har bygget opp ed-tech industrien i Norge fra 5 til over 60 selskaper som i dag jobber med å lage bedre løsninger for læring ved hjelp av teknologi. Heidi var også et sentralt ledd i prosjektet Girl Tech Fest som under Oslo Innovation Week inviterte over 200 jenter under ti år til en hel dag med teknologi-morro og koding på Deichmanske Bibliotek, der også TENK var med å arrangere.

Heidi husker at hun som ung pike drømte om å bli som artisten Carola som barn, men at det til slutt ble hennes bestefar og hans magiske evner til å forutsi været (han jobbet som metrolog), som tente lysten til å jobbe med teknologi.

Heidis tale kunne ikke ha være klarere- om vi skal drive global innovasjon er vi er nødt til å drastisk øke
satsningen på unges teknologiske ferdigheter slik at de utvikles til ikke å bare bli konsumenter, men også kreatører av teknologi. Når bare 0,9 % av tech-entreprenører er kvinner, og det i løpet av de neste ti årene vil bli et behov for over 12 000 flere IT-arbeidere i Norge, er det ingen tvil om at arbeidet hun gjør er viktig.

Vårt mål

 

Salen venter spent på kveldens første taler

Vi i TENK opplever at det i tech-event sammenheng ofte er for mye på fokus på hvordan kvinner har klart å “karre” seg til karrieren fremfor å snakke om hva de faktisk er dyktige til. Vi har sett seg lei av spørsmål om hvordan kvinner har klart å sjonglere et mannsdominert yrke med barn, liv og familie. Vi ønsket derfor å fokusere på å gi talerne fritt spillerom til å snakke om sine lidenskaper, og lære publikum om deres spesialfelt.

I tillegg til å høre de kloke refleksjonene fra de mer erfarne i bransjen er vi også opptatt av å løfte frem nye unge stemmer. Isabelle Bøhn understreket dette da hun siterte Facebook COO, Sandberg; “You cannot be what you cannot see”.
TENK håper at ved å løfte opp de nye unge talentene, som blant annet disse talerne, vil vi klare å skape og synliggjøre mange flere sterke rollemodeller for de mange unge, potensielle girl-geeksene i fremtiden.