Silicon Valley er ikke for kvinner

Av: Silje Vallestad

Norske Silje Vallestad er gründer av bSafe/Bipper og vinner av blant annet Norwegian Female Entrepreneur of the Year. I mars 2015 skrev hun denne kronikken på Nettavisen der hun skilder livet som kvinnelig entrepenør i Silicon Valley. 

«Speak up – but don´t talk too much. Light up the room – but don´t overshadow others. Be confident and critical – but not cocky or negative». SitatNew York Times.

Velmenende råd til kvinner som vil opp og frem er mange, og kronglete. Vi skal alle «lean in» – for å bruke Sheryl Sandberg’s ord – men om vi naturlig antar at vi kan ta samme plass som menn blir vi bossy, bitchy, arrogante, usympatiske og krevende.

Jeg har blitt kalt alt sammen, og mer. Men – for all del – du må opptre som «en av gutta» for å få innpass. Det er en hårfin balanse som får enhver ung lederkvinne til å føle seg ganske så schizofren i søken etter å finne sin plass, og å finne sin plass når alle heller vil leke med Hans enn med Hanna er jaggu meg ikke lett. Jeg snakker av egne erfaringer.

I Norge er det enda et godt stykke å gå før kvinnelige ledere aksepteres og respekteres på lik linje med menn. I Silicon Valley er det enda lengre. Jeg har sagt det mange ganger før og sier det gjerne igjen – Silicon Valley ligger slik jeg erfarer det 20 år bak Norge fra et likestillingsperspektivet.

Forrige uke startet rettsaken som har ristet tech-verdenen i Silicon Valley. Ellen Pao, i dag CEO i Reddit har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver, det høyt respekterte VC selskapet Kleiner Perkins Caufield & Buyers, for $16M fordi hun ikke ble promotert oppover i systemet som følge av kjønnsdiskriminering. Selv om $16M er en solid sum er det for småpenger å regne i Silicon Valley og for Kleiner Perkins. Det som virkelig er oppe til behandling er hvorfor det er så ekstremt få kvinner i lederposisjoner i verdens teknologimetropol.

  • Hvorfor investerer ikke VCs i kvinnelige gründere? Kvinner i Valley mottar mindre enn 5 % av pengene til tross for at de har en 35% høyere avkastning (ROI) enn sammenlignbare selskaper startet av menn.
  • Hvorfor er det nesten ingen kvinnelige partnere i venture capital selskaper? Kun 4% av senior investorene er kvinner.
  • Hvorfor er det kun noen få prosent kvinner i toppledelsene av selskaper?

Silicon Valley er en skikkelig gutteklubb, og for å inkludere kvinnene og øke mangfoldet må det starte med pengene. Investorene i Valley er i all hovedsak hvite menn (94%) som, selv om de hevder at «We don’t care about who you are. You could be purple for all we care. We only care about your idea» i praksis er på jakt etter det de kjenner som suksess. Unge college drop-out gutter som har programmert siden barneskolen og studerte ved et av de kjente Ivy League Universitetene før de hoppet av. Mangfold i investeringsprofil og i ansettelser ligger ikke høyt oppe på to do listene hos Venture Capital selskapene.

En venn kunne fortelle meg om at et selskap startet av tre venner fikk følgende beskjed da en VC la en sjekk (ja – vi bruker fortsatt sjekker her borte) på bordet og tilbød seg å investere: «Vi er med, men dere må gi (navn – sistemann av de tre gründerne) sparken. En kvinne passer ikke inn i vår investeringsprofil». En annen kvinnelig gründer jeg kjenner ble invitert til et investeringsmøte til Rosewood hotell i Palo Alto, og fikk beskjed om at vedkommende gjerne deltok i seed-runden hvis hun ble med på rommet en tur. En tredje kvinnelig gründervenninne fra et i dag større selskap i Valley ble ikke invitert med på investorens årlige tur for sine portfolioselskaper. Kun mannlige gründere fikk invitasjon dit.

Saken Ellen Pao versus Kleiner Perkins kan få stor betydning for kvinners posisjon i Silicon Valley fremover. Med flere kvinnelige investorer i Venture Capital selskapene her borte blir det flere kvinnelige gründere som får kapital, og med flere kvinnelige gründere som rollemodeller tørr flere å satse og flere kvinner vil bli ansatte i ledelsene av selskapene.

Men det vil ta tid. Som en av sjefene i Kleiner Perkins sa til en etterforsker: «Kleiner men just happen to feel more comfortable with people who happen to be men«

Og de er dessverre ikke de eneste.

Ellen Pao vitner mandag.

Følg Silje på Twitter og Facebook