Jenter & Teknologi Turne rundt hele Norge

I samarbeid med NHO- Næringslivets Hovedorganisasjon har TENKs Isabelle Ringnes fått gleden av å reise rundt hele Norge på Jenter og Teknologi Turne som rollemodell. Målet har vært å inspirere landets 9&19 klasse jenter til å studere teknologi! I løpet av November har de vært i Oslo, Larvik, Sarpsborg, Kongsberg, Arendal, Bergen, Stavanger, Førde, Kristiansund, Trondheim, Hamar og Alta! Over 4000 jenter har blitt inspirert til å velge teknologi.

Dette er «Jenter og teknologi»

 • Ble først arrangert ved Universitetet i Agder i samarbeid med NHO i 2003, og har siden blitt arrangert der hvert år.
 • I februar hadde en rekke utdanningsinstitusjoner Jenter og teknologi-arrangementer: NTNU, UIT, HIB, UiO og HiOA.
 • Rollemodeller virker: På landsbasis har andelen jenter som studerer teknologi økt med 1,5 gang fra 2005 til 2015. I Agder har den økt 4,5 gang i samme periode!
 • Barne- og likestillingsdepartementet bevilget 2,5 millioner kroner i tilskudd til prosjektet Jenter og Teknologi for 2017. I budsjettet for 2018 er det foreslått at prosjektet videreføres.
 • I november drar NHO for andre gang på turné med Jenter og teknologi for å ha arrangementer for over 4000 jenter i 9. og 10. klasse.

Les mer på Facebook siden, eller følg med på Instgram @jenterogteknologi!

#SystemDown: Opprop mot uakseptabel seksuell atferd og seksuelle overgrep i IT-bransjen

#metoo kampanjen viser med all tydelighet at seksuell trakassering og overgrep forekommer i langt større grad enn de aller fleste av oss har vært klar over, også her i Norge, uavhengig av bransjer.

Denne helgen organiserte TENK i samarbeid med en rekke andre store organisasjoner i bransjen et opprop under hashtaggen #systemdown mot uakseptabel seksuell atferd og seksuelle overgrep i IT-bransjen. Du kan lese mer i Aftenpostens artikkel om oppropet søndag kveld her. 

IT-bransjen er svært mannsdominert med 26 prosent kvinner totalt, og 17 prosent kvinner i toppledelse. Også i denne bransjen er det mye uakseptabel seksuell atferd og seksuelle overgrep. Flere selskaper har regler og retningslinjer for å beskytte ansatte, men det er så som så med håndhevelsen.

Det er altfor mange grove tilfeller uten at disse blir håndtert og får konsekvenser. For å vise at IT-bransjen har nulltoleranse for uakseptabel seksuell atferd og seksuelle overgrep, har flere organisasjoner og enkeltpersoner i bransjen derfor gått sammen om dette oppropet.

Vi oppfordrer deg, og spesielt deg som toppleder i et IT selskap til å signere for å synliggjøre din forpliktelse og ditt arbeid mot seksuell trakassering og vold.

Signer oppropet her! 

Girl Tech Fest 2017

Publisert den september 26, 2017 av isabelleringnes

I dag gikk Girl Tech Fest av stabelen for tredje året på rad!
Målsetningen for arrangementet er å plante en interesse for teknologi i unge jenter. Ved hjelp av flere workshops kan jentene leke, lære og utforske teknologi, og forhåpentlig opparbeide seg en interesse, og et ønske om å lære mer.

Se oppsummeringen av dagen her:

 

Vårt mål er å øke kvinneandelen i teknologi fag og yrker.

Arrangementet varer fra klokken 9 om morgenen til klokken 14 og er fullspekket av spennende workshops, deriblant:

1. Teknisk Musikk: KOSO Musikkproduksjon er et kreativt kollektiv, plateselskap og klubbkonsept i Oslo, som har et sterkt engasjement for å fremme kvinner i musikkbransjen. Kollektivet består av kunstnere som jobber på tvers av sine kreative felt som er musikk, dans, film, foto, design, performance, VJing og DJing. Til Girl Tech Fest skal DJene Soldal og SVANI vise DJing: beatmatching ved bruk av software. Produsent og artist Juno Jensen skal lære bort hvordan man programmerer en beat!

2. BBC Micro:bit er en bitteliten programmerbar datamaskin med lys, knapper og masse sensorer som kan programmeres i nettleser med blokkbasert koding. Den er laget for å lære barn og unge programmering. Store deler av teknologien til BBC:Microbit er utviklet i Norge av Nordic Semiconductor. Man kan programmere enkle animasjoner, en skritteller eller et stein-saks-papirspill. Workshopen blir ledet av Vibeke Guttormsgaard og Kristine Sevik fra Senter for IKT i utdanningen.

3. Oppfinnerverksted med LittleBits er et Maker Education verktøy, en utrolig spennende og leken måte å lære seg om koding og strømkretser. I denne workshopen skal elevene bruke kreativiteten til å leke med LittleBits (elektroniske byggeklosser). Littlebits består av forskjellige byggeklosser med forskjellige funksjoner. Ved å koble de sammen kan en bygge nesten hva en en vil! Elevene får kombinere LittleBits med enkle materialer som papp, aluminiumsfolie, sugerør og lim til å lage en enkle oppfinnelse på selvvalgt problem

4. Slik løser du verdensproblemer: I denne workshopen lærer elevene hvordan man kan gå frem for å løse et problem. Vi presenterer en problemstilling, og deltakerne må jobbe sammen i grupper for å finne løsninger på problemet.

5. From drawings to prototypes: Vi lager prototyper for å kommunisere, få tilbakemeldinger, ta beslutninger og ikke minst for å skape begeistring. Det finnes flere former for prototyping og vi skal igjennom 3 av disse, nemlig sketching, storyboarding og modeling. Hovedmålet med denne workshopen er å gi barna innsikt i hvordan vi jobber når vi utvikler nye produkter/ tjenester.

6. Code studio: I Code Studio får elevene prøvd grunnleggende konsepter i programmering, de samme som brukes i hverdagen av programmerere. Code Studio er et programmerings- verktøy som brukes rett fra nettleseren, hvor elevene programmerer i omgivelser de kjenner igjen fra spill.

7. Design for å løse problemer: I denne workshopen lærer elevene hvordan design og teknologi kan brukes for å løse verdensproblemer. Elevene blir delt inn i mindre grupper og får selv velge blant 4 problemstillinger.

Vi gleder oss stort til neste år! Les mer på http://www.jenterkoder.no

Klart for Girl Tech Fest i morgen!

Publisert den september 25, 2017 av isabelleringnes

Det er dessverre altfor få jenter som interesserer seg for teknologi. Vi vet at interessen for teknologi normalt utvikles i ung alder, og at den er vanskelig å bringe frem hos jenter etter fylte ti år.

Derfor er vi svært glade for at det er tredje året på rad vi arrangerer Girl Tech Fest på Deichmanske Bibliotek i Oslo.

Om GIRL TECH FEST:

Teknologi vil utvilsomt være den viktigste og mest spennende industrien å jobbe i fremtiden. Teknologi er overalt og er en del av alles hverdag. Vi tror på viktigheten av å ikke bare være konsumenter, men også skapere av teknologiene som skal definere fremtiden vår.

Vi vil at også jenter skal la seg inspirere av alle fremtidsmulighetene man får ved å kunne programmering og IT.

Jenter Koder er et frivillig initiativ med et mål om å øke andelen jenter som tar datateknologi og realfag etter fullført videregående.

 

For andre år på rad har også gjengen bak Jenter Koder engasjert byer over hele Norge til å arrangere Girl Tech Fest samtidig slik at enda flere unge jenter får muligheten til å boltre seg med teknologi og morro. Vi gleder oss helt enormt- for det er virkelig ingenting så magisk som å ha 300 jenter med stjerner i øynene i kø for å ta fatt på fremtiden med sine egne hender.

Lurer du på hvor Girl Tech Fest arrangeres og vil være med neste år?

OSLO – DEICHMANSKE HOVEDBIBLIOTEK

TRONDHEIM – TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

TROMSØ – TROMSØ HOVEDBIBLIOTEK

BERGEN – BERGEN HOVEDBIBLIOTEK

STAVANGER – STAVANGER HOVEDBIBLIOTEK (FULLBOOKET)

GJØVIK – GJØVIK BIBLIOTEK (FULLBOOKET)

LILLEHAMMER – LILLEHAMMER BIBLIOTEK

KRISTIANSAND – KRISTIANSAND BIBLIOTEK

Du kan også lese mer på nettsiden eller følge eventet live på http://www.facebook.com/jenterkoder i morgen.

Tusen takk til våre veiledere og samarbeidspartnere som gjør det mulig å arrangere! Les mer om hvem som står bak Jenter Koder her. 

VÅR MISJON

Øke kvinneandelen på IT og teknologi studier og arbeidsplasser i Norge. Tallene er foreløpig rundt 15-20% og vi håper at ved å fange oppmerksomheten til jenter i en ung alder, vil vil klare å skape positive endringer oppover i systemet på lang sikt.

Takk for årets Camp!

Publisert den august 12, 2017 av isabelleringnes

Vi hadde et par fantastiske dager med jentene og koste oss stort.

Vi opplevde det som utrolig inspirerende og engasjerende å få møte jentene, bli kjent med dem og se hvordan de tok kreativiteten sin i bruk for å løse oppgavene.

Vi håper at de kom hjem igår med gode minner; det gjorde hvertfall alle workshopholdere og veildere!

Vi avsluttet campen med en kort feedback session, der vi åpnet for ris og ros fra jentene. Vi fikk mye god energi og konstruktiv tilbakemelding da, men ønsker å sanke inn ytterligere data slik at vi kan forbedre oss til neste år.

Våre ambisjoner er å gjøre dette årlig, og da er det essensielt at jentene får oppleve noe bedre hvert år. Så vi håper at dere tar dere tid til å svare på dette spørreskjema som vil hjelpe oss enormt ift. utformingen av neste års camp.

ÅPNE SPØRRESKJEMA

 

Dere kan dere få tilgang til en rekke bilder fra campen her som dere gjerne må bruke og dele fritt. Vi har også lagt ut andre filmer, bilder og medieinnslag fra TV2 og Medier 24 på vår facebookside

 

Som jentene kanskje har fortalt var vi heldige å få besøk av Jonas Gahr Støre på torsdag og Hadia Tajik via BEAM Robot på fredag. Det skapte god stemning  

 

Vi legger ut materiale fra workshopsene som jentene kan bryne seg på i etterkant på vår nettside www.tenk-norge.com ila den neste uken. Vi vil sende alle mail med påminnelse om påmelding for neste års camp når det nærmer seg, og dere kan melde interesse allerede nå

 

Tusen hjertelig takk for at vi fikk låne datteren deres i to dager, vi gleder oss til neste år! 

 

Stor klem Isabelle, Marte, Kamilla, Marie og Maria 

 

PS. 

Vi har større ambisjoner for neste år og dersom din bedrift ønsker å støtte oss så ta gjerne kontakt via tenk.norge@gmail.com. 

Vil DU vinne tur til NASA?

TENKs Isabelle skal samarbeide med NHO som rollemodell under høstens Jenter og teknologi turne.

Er du jente mellom 18 og 30 år og brenner for teknologi? I oktober kan det være du som svever vektløs og møter astronauter i Houston!

Vi ser etter deg som vil være med å inspirere andre jenter til å velge en teknologiutdanning.

Du tar selv en teknologiutdanning enten på fagskole eller universitet/høyskole. Og du synes flere jenter bør gjøre det samme!

Hva kan du vinne?

En ukes tur til Houston (15.-21. oktober) sammen med tre andre jenter. I Houston deltar dere på et skreddersydd opplegg der alle kostnader dekkes av NHO og NITO.

Du får mulighet til å bygge et nettverk med verdens fremste teknologer og astronauter. Ikke bare får du muligheten til å høre mange spennende foredrag og demonstrasjoner hos NASA, opplegget er interaktivt og astronautene drar deltakerne med i samtalen. I tillegg er de gjerne med på middag etter det faglige opplegget.

Hvordan deltar du?

Du sender en video av deg selv på maks 1 minutt der du sier, eller viser, hvorfor du synes at teknologiutdanning er et godt valg. I mailen oppgir du i tillegg hvem du er, hvor gammel du er, og hva og hvor du studerer. Videoen sendes til tone.standal.vesterhus@nho.no. Merk emnefeltet med: «Jeg vil til NASA»

Frist: 27. August.

(Er filen for stor til at du får sendt den på mail? Bruk f.eks.Filemail.com. )

Hvem kan delta?

Jenter i alderen 18-30 kan være med i konkurransen. Du er for tiden teknologistudent på fagskole, høyskole eller universitet. Du har mulighet til å ta fri en uke i oktober for å være med til Houston. Du er utadvendt, brenner for faget ditt, og har lyst til å være med på å hjelpe NHO og NITO med å øke jenteandelen på teknologifagene.

I tillegg til å dra til Houston i oktober ønsker vi at de som blir med skal holde et foredrag for jenter i ungdomsskolealder i november.

Building Shit that matters! EVENT!

Hvordan få flere kvinner interessert i tech? Vi tror at fokus på reelle problemer i samfunnet er nøkkelen. Velkommen til vårt event under Oslo Innovation Week, der «Building shit that matters» er tema! Meld deg på før det er for sent!

Les mer og meld deg på her:

https://agora-london.com/event/building-sht-matters-technology-solves-real-problems/

Snart klart for SummerCamp!

Publisert den juli 19, 2017 av isabelleringnes

Kjære foreldre og deltagere på TENK-Tech Summercamp 2017!

Nå er det ikke lenge før tech-festen begynner!

Vi gleder oss til å ønske dere hjertelig velkommen til Summer Camp på Teknisk Museum i Oslo 10 & 11 august!

 • Dørene åpner kl 09:00
 • Registrering fra kl 09:30
 • Velkommen kl 10:00
 • Workshop del 1 10:15- 12:00
 • Lunsj 12:00-13:00
 • Workshop del 2 13:00-15:00

Jentene er velkommen til å bli litt etterpå å leke seg rundt i museet.

Tidspunkt og oppmøtested er det samme for dagen etter, 11 august.

Vi ønsker at så mange jenter som mulig skal få delta i denne morsomme campen, og minner om vervekonkurransen vår. Bare videresend dette påmeldingsskjema til en venninne og minn dem på at de skal skrive at du har vervet dem  Den som verver flest jenter vil få premie og ære siste dagen.

Under dagene vil det være ca. 5 ulike workshops med ulikt tech-fokus, og for at du skal få sjansen til å leke deg på alle så kan du føre opp hvilke workshops du ønsker å være med på her. Dere blir ca 20 jenter per workshop.

Om det er noen som ønsker følge til Teknisk Museum fra byen så vil to av oss møte dere på Majorstuen T-banestasjon kl 09:00 10 og 11 august. Vennligst kryss av i skjema om dere ønsker følge, så vil dere motta mail med detaljer og telefon nr når det nærmer seg.

Lunsj er dekket begge dager, men om du har veldig spesielle allergier kan det lønne seg å ta med egen niste i tilfelle.

Du kan lese mer om programmet og campen på vår hjemmeside, og se hvem som står bak her. Vi poster også oppdateringer på vårt Facebook event.

Om dere mot formodning ikke har anledning til å komme allikevel så håper vi dere vil gi beskjed så snart som mulig.

Om det er noe dere lurer på så er det bare å sende mail til Marte.loge@gmail.comog isabelleringnes@gmail.com.

Vi gleder oss til å se dere og lover to spennende dager, med masse inspirasjon og overraskelser!

Fortsatt god sommer og stor klem fra Marie, Maria, Kamilla, Marte og Isabelle

ps. veibeskrivelse fra Jernbanetorget til Tekniske Museum med trikk:

Vi inviterer til frokostmøte 14. juni!

Publisert den mai 29, 2017 av isabelleringnes

Teknologi er i ferd med å gå fra noe vi «snakker om» til noe som omfavner oss i såpass stor grad at vi knapt legger merke til den. Omstilling og digitaliseringsstrategier er gammelt nytt, nå ønsker vi å trekke frem eksempler på pionerer som har tatt steget videre – og høre hvordan de bruker teknologi, hva de tenker om fremtiden og hvilke utfordringer de ser.

I samarbeid med Facebook og Google er vi i TENK glade for å invitere til et frokostmøte på Tjuvholmen der flere spennende og varierte tema blir satt på agenda, presentert av noen av de fremste innenfor digital omstilling i sine respektive bransjer.

Det blir en svært spennende start på dagen med inspirerende foredragsholdere og selvsagt, god frokost!

Les om foredragsholderne og meld deg på her! 

Agenda:

 • Ankomst og frokost
 • Intro/velkommen av konferansier Anita Kaur Mongia ( Facebook )
 • «Sosiale medier for å skape endring» ved Susanne Kaluza (Trigger)
 • «Blockchain for å styrke kvinners posisjon i verden» ved Ida Faldbakken (Nordic Impact)
 • Keynote av Rune Bjerke (CEO DNB)
 • Presentasjon av Facebook
 • Closing remarks av Isabelle Ringnes (Leder TENK)
 • Frokost og nettverksbygging

Program for TENK Tech Camp 2017

Publisert den mai 29, 2017 av isabelleringnes

Det gleder oss å lansere sommerens program! Noter at noen av workshopsene kan endre seg, men her er en kjapp oversikt for å vite hva du har i vente. Påmeldte vil motta en mail der de kan melde seg på workshops.

Torsdag 10.8.17:

10.00 Registrering og gruppefordeling

10.30 Workshop 1 (Valgt av deltager)

12.00 lunsj + foredrag om “Happiness” Martine Kveim

13.00 Workshop 2 (Valgt av deltager)

14.45 Takk for i dag

 

Fredag 11.08.17

10.00 Registrering og info om ny dag

10.30 Workshop 1 (valgt av deltager)

12.00 lunsj + foredrag “Fremtidens teknologi” av Isabelle Ringnes og “Hvorfor valgte jeg teknologistudiet?” panel

13.00 Workshop 2 (valgt av deltager)

14.30 Avslutning


Alle workshopene går parallelt begge dagene.

Workshop 1:  RoboCup

Lek og lær, hånd i hånd. I denne workshopen vil du bli introdusert til det populære programmeringsspråket JavaScript! Du vil få tildelt et lag der hvert lag må samarbeide om å skrive korte kommandoer i JavaScript for å bygge den mest strategiske roboten. Laget som har den beste strategien vinner. Let the game begin!

 

Workshop 2: Design din egen app med Natalie

Hvor mange apper bruker du til vanlig? Kunne det ikke vært gøy å lage sin egen? App-utvikling er veldig gøy og krever masse fantasi. Under denne workshopen så vil du bli introdusert for den kreative siden ved app-utvikling, hvor du får lære hva som ligger bak et godt design og til slutt designe din egen app.

 

Workshop 3: Bygg din egen Nettside Agnethe og Thea (Kun torsdag)

Med en egen nettside kan du nå ut til hele verden! I denne workshopen lærer du hvordan nettsider blir laget, samt lage din helt egen fra bunnen av. Hva vil du dele med resten av verden? 

 

Workshop 4: Lag en Chatbot med Marianne og Kristine

Har du noen gang snakket med en robot? En chatbot er en slags robot som prøver å svare så godt den kan på spørsmål du sender til den. «Når går bussen?» – kanskje en robot kan sjekke rutetidene og gi deg svar basert på din lokasjon? «Er det skolefri i dag?» – kanskje en robot kan sjekke kalenderen å se om det er helg eller helligdag?

Mulighetene er mange. Test dine evner til å lage samtaler mellom menneske og maskin morsomst mulig!

 

Workshop 5: Kod ditt eget spill med Anna

Nettspill er kjempe populært! Hvor mange spill har du på mobilen? Kunne du tenkt deg å laget ditt eget spill? Scratch er en plattform som benytter seg av blokk-basert programmering og som gjør det mulig å skape sitt eget spill på en enkel måte.

 

Workshop 6: Sikkerhet

Hvor blir det av bildene du sender på snapchat?

Hvem har rettighet til å bruke det du deler på nettet?

Kan noen finne ut hva jeg gjør på nett?
Nettsikkerhet er i økende grad viktig å følge med på. Man kan bli hacket og få informasjonen sin lekket ut på nettet. Det er viktig å være på vakt og i denne workshopen lærer du hvordan du kan beskytte deg selv og lære om de mørke sidene av nettet.